2006-03-27
Assist expanderar i Norge efter guldkontrakt
PITEÅ (PT) EXPANSION. Piteåbaserade servicekedjan Assist har skrivit ett guldkantat avtal med norska Expert AS.- Vi fördubblar omsättningen från 80 till 160 miljoner kronor, berättar Håkan Johansson, delägare och administrativ chef.

Assist Servicekedjan AB, startade så sent som 1999 av Johansson och Jörgen Dernbrant från Halmstad. Båda drev då mindre verkstäder för hemelektronik.

- Vi träffades i olika sammanhang och kom fram till att näringen var ganska underutvecklad. Den behövde struktureras. På den vägen är det.

I dag har Assist 25 serviceställen runt om i Sverige, från Piteå och ner till Malmö. Verksamheten sysselsätter totalt runt 250 personer. Assist har på några få år vuxit till Nordens ledande aktör för reparationer och installationer av hemelektronik.

- Det har varit en rolig resa, konstaterar Johansson.

Ännu större
Och roligare blir det. För en tid sedan skrevs kontrakt med norska hemelektronikkedjan Expert AS. Ett avtal som innebär att omsättningen fördubblas från 80 till 160 miljoner kronor.

- Expert har dessutom köpt kedjorna med samma namn i Sverige och Danmark plus svenska Power. Vår förhoppning är förstås att vi följer vår norska samarbetspartner i deras nordiska expansion.

Hemligheten bakom Assists framgång är ett väl anpassat servicekoncept både tekniskt och administrativt.

- Vi förenklar hanteringen för våra kunder som utgörs av större återförsäljare och märkesleverantörer. Istället för att skriva avtal med en mängd serviceställen kan de teckna ett kontrakt som gäller hela Sverige. Sedan samlar vi alla utförda arbeten på en faktura i månaden.

Närhet viktigSverigemodellen överförs till Norge. Det är också en av finesserna som fick norska Expert att anlita Assist.

- Plus att de har ett välfungerande serviceordersystem som kan kommunicera med våra egna affärssystem, säger Steinar Rorgemoen, divisionsdirektör Expert ASA i Norden, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.

På senare tid har en del konkurrenter till Assist dykt upp på marknaden. En av dem valde att ha en stor verkstad för hela landet. Något som inte visade sig fungera.

- Vår filosofi är att servicen måste finnas nära slutkunderna. Vem vill skicka en TV från Norrbotten till Stockholm? undrar Johansson som i framtiden tror att servicen mer och mer kommer att skötas genom att reparatörerna åker ut till kunden.

- Det är ganska bökigt och besvärligt att montera ner och frakta stora plattskärmar om något skulle gå sönder.

Avtalet med Expert leder framförallt till att fler personer sysselsätts i Norge. Men det kan även bli tal om nyanställning av administrativ personal vid huvudkontoret i Piteå.

Bland Assists övriga storkunder finns företag som Siba, Philips, Sony, Samsung, LGE, JVC, Hitachi och Sharp.

Av Tony Berglund2006-03-01
Rätt fingeravtryck krävs i SIBAs lokaler
– Den nya säkerhetstekniken på framfart i Norden

SIBA har tagit hårdare grepp om säkerheten i företaget. Nu krävs rätt fingeravtryck för att få tillgång till vissa lokaler. Till sin hjälp har SIBA tagit säkerhetsleverantören Assist Security AB som säljer och integrerar den nya tekniken - biometriska passersystem.

SIBA har under senare tid haft stort fokus på säkerhet och olika säkerhetslösningar i företaget. Nu har man valt att installera biometriska passersystem på sitt huvudkontor i Göteborg. Systemet, som Assist Installation AB är distributör för, innebär att ett specifikt fingeravtryck är nödvändigt för att få tillgång till utrymmen i byggnaden.
– Att vi valde Assist Security som vår säkerhetsleverantör beror del på att deras produkter är framstående både när det gäller funktion, säkerhet och kvalitet, dels på att Assist har en oerhörd kundfokus och en väl utbyggd serviceorganisation, säger Martin Bengtsson, Affärsutvecklingsansvarig på SIBA.

Biometriska passersystem är en ny teknik i Norden som installeras vid utrymmen som kräver extra säkerhet. De personer som ska få tillgång till utrymmet använder sitt fingeravtryck.

På Assist Security AB tror man att intresset för det nya passersystemet kommer att öka.
– Allt fler svenska företag ser över säkerheten i sina lokaler och många överväger att använda biometriska lösningar där fingeravtryck kombinerar hög säkerhet med stor användarvänlighet, meddelar Håkan Johansson, VD Assist Security.

Mer information kontakta:
Håkan Johansson, VD Assist Security AB: 0911-211 450 eller 070-647 31 89

Assist Security AB är distributör av bland annat Nitgens högteknologiska biometriska säkerhetslösningar, inom bland annat datasäkerhet och passerkontroll. Företagets huvudkontor och utvecklingsavdelning är lokaliserat i Piteå. Företaget är genom ett antal franchisetagare rikstäckande från Malmö i söder till Piteå i norr. Assistkoncernen omsätter i dag närmare 90 miljoner kronor.2006-03-01
Servicekedjan Assist expanderar i Norge
– Ett nytt samarbete med hemelektronikkedjan Expert fördubblar omsättningen

I januari inledde hemelektronikkedjan Expert AS i Norge ett samarbete med servicekedjan Assist. Därmed fördubblar Assist sin omsättning och blir en av Nordens ledande serviceföretag inom hemelektronik.


Det nya samarbetet med Expert AS innebär att Assists omsättning ökar med dubbelt så mycket, från 80 miljoner till 160 miljoner.

En av de avgörande faktorerna till att Expert AS valde Assist är servicekedjans unika servicekoncept med olika kvalificerad partners, service nära kunden men ändå ”single point of responsibility” och gemensam datakommunikation.
- Dessutom har Assist ett välfungerande serviceordersystem som kan kommunicera med våra egna affärssystem, säger Steinar Rorgemoen, Divisionsdirektör Expert ASA i Norden.

Avtalet innebär att Assist, tillsammans med sina samarbetspartners InfoCare AS och Arvato teleservice, sköter all service och installation av hemelektronik, data och telefoni, som säljs av Expert AS i Norge.

Mer information kontakta:
Jörgen Dernbrant, Assist Servicekedjan AB: 035-211 455 eller 070 855 20 35

Assist Servicekedjan AB är en av Nordens ledande aktörer inom reparation och installation av hemelektronik, med c:a 25 verkstäder och samarbetspartners. Företaget omsätter i dag närmare 80 miljoner kronor. Assist har vuxit kraftigt under de senaste åren och har i dag avtal med flera ledande återförsäljare inom hemelektronik såsom SIBA, Expert Norge och Power.